Orașul din România care n-ar fi trebuit să existe. Este un loc în care merg mulți români

România este, fără dar și poate, o țară care are cu ce se mândri. De la peisaje până la clădiri emblematice, turiștii vin din toate colțurile lumii să ne admire comorile. Însă, știai că în România există un oraș care n-ar fi trebuit să existe? Care este acela?

Orașul din România care n-ar fi trebuit să existe / foto: colaj Pixabay
Orașul din România care n-ar fi trebuit să existe / foto: colaj Pixabay

Un exemplu bine cunoscut de „oraș care nu ar trebui să existe” în România este Băile Tușnad. Această mică stațiune balneară este adesea asociată cu această idee, deoarece este situată într-o zonă naturală izolată și, la prima vedere, pare imposibil să fie transformată într-un oraș. Orașul s-a dezvoltat în jurul izvoarelor minerale, iar potențialul lor terapeutic este recunoscut.

Orașul din România care n-ar fi trebuit să existe

Cu toate acestea, orașul Petroșani și alte zone din Valea Jiului s-au dezvoltat exclusiv prin minerit. Când industria minieră a început să scadă, aceste orașe s-au confruntat cu probleme economice și sociale majore, ceea ce sugerează că nu ar fi trebuit să fie construite fără o strategie durabilă. La mijlocul secolului al XIX-lea, Petroșaniul era un sat mic, pitoresc, cu doar 600 de locuitori, izolat între Munții Retezat, Parâng și Vâlcan. Locuitorii săi, în mare parte păstori și pădurari, erau români veniți din Țara Hațegului și Oltenia, cunoscuți ulterior sub denumirea de „momârlani”.

Petroșani a fost declarat oraș în 1924, iar populația sa a crescut rapid, depășind 15.000 de locuitori până la sfârșitul anilor 1920. După cel de-Al Doilea Război Mondial, planurile comuniste de industrializare au adus schimbări majore. Pe lângă minerit, Petroșani a devenit și un punct de plecare pentru turiștii atrași de stațiunea montană Parâng și frumusețile naturale ale Defileului Jiului, Munților Retezat și Vâlcan.

În prezent, Petroșani păstrează urmele unei epoci glorioase, de la coloniile minerești și clădirile istorice, până la fostul nod feroviar și stadionul Jiul. 

De altfel, în România există și orașe care au dispărut. Victoria este unul dintre oraşele dispărute din țară. Nici nu a existat pe harta ţării până în 1949. Atunci a fost înfiinţat de comunişti sub numele de Colonia Ucea sau Ucea Roşie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test rutier (2) jpg
plante jpeg
toaleta curatenie istock jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
aeroport  jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net